træningsudstyr hjemmetræning styrketræning

Alt du skal vide om styrketræning

Før du investerer i JEELIEs træningsudstyr (og dig selv), vil du sikkert gerne vide, hvorfor du skal styrketræne. 

Muskelstyrke er en af de vigtigste forudsigere for din livskvalitet, når du bliver ældre. Din muskelstyrke kommer til at afgøre, om du kan klare dig selv i hverdagen, om du når over gaden, før lyskrydset bliver rødt, eller om kan hoste bakterier op fra lungerne og undgå en slem og måske dødelig lungebetændelse. Men hvis det kan være svært at forholde sig til fordelene i fremtiden, vil jeg også opsummere fordelene, du får med det samme!

Styrketræning er, sikkert imod din intuition, en bedre kalorieforbrænder i længden end konditionstræning er. Da muskelmasse kræver mere energi at opretholde end fedtmasse, vil dit basalstofskifte stige i takt med, at du opbygger mere muskelmasse. Det vil sige, din krop forbrænder mere i hvile, end hvis du eksempelvis kun konditionstræner. Samtidigt kræver det også mere energi og især protein for din krop at bygge mere muskelmasse, så du kan indtage ekstra kalorier i dine aktive træningsperioder med god samvittighed - også selvom du går efter et sundt vægttab.

Ved styrketræning gælder det om at rive muskelfibrene i stykker, så din krop overkompenserer og bygger dine muskler endnu større end før. Præcis som med knogler, hvis du hørte det dengang, du som 5 årig brækkede underarmen på trampolinen. Derfor skal du træne hårdt og med få gentagelser. En god tommelfingerregel er, at du ikke skal kunne tage mere end 12 gentagelser af en øvelse, før din krop giver op, hvis du vil opbygge muskelmasse. 

I restitutionsperioden mellem dine træninger vil dine muskler faktisk være mere svækkede, end før du trænede. Din krop har brug for hviledage! Hvis du træner den samme muskel hårdt flere dage i træk, vil den kun blive mere og mere svækket, og din krop vil ikke kunne kompenserer nok for de ødelagte muskelfibre. Så hvil også med god samvittighed og stil efter at ramme den samme muskelgruppe 2-3 gange om ugen. 

Din styrketræning skal dog også vedligeholdes. Studier viser, at din krop svækkes med i gennemsnit 30 år, hvis du er sengeliggende i intet mere end 3 uger (udført på raske, unge mænd). Dette er en stor udfordring i sundhedssektoren, når det kommer til den ældre gruppe af mennesker, der aldrig genvinder deres tidligere styrke efter en længere indlæggelse. Det er ikke altid kun helbredende at ligge på hospitalet! 

Det gode er, at det aldrig er for sent at opbygge mere muskelmasse! Din krop vil uanset din alder altid kunne opbygge mere muskelmasse, hvis byggestenene er der. 

Hvis du tror, at du ikke får noget ud af træning, så tro om igen. Tankevækkende studier viser, at alle har gavn af træning. I den lægefaglige verden, inddeler vi mennesker i "responders" og "non-responders" i alt fra medicin til træning. Altså mennesker, der hhv. responderer på behandlingen/interventionen og ikke gør (virker medicinen eller ej?). Når man måler på alle sundheds- og velværefremmende parametrer, responderer mennesker altid på træning på de fleste parametrer. Så nogle er non-responders rent fysisk, men så vil de altid være responders på parametrer, der ikke umiddelbart kan ses; eksempelvis kolesteroltal, blodtryk, inflammation og meget andet. Så er nogle responders fysisk og opbygger muskler bare, de kigger på et fitnesscenter, men så er der andre biologiske parametrer, som disse mennesker ikke responderer på. Din krop har altid godt af træning, og træning er dén vigtigste faktor, hvis du leve et langt liv uden sygdom. Hvis du samtidigt gerne vil undgå skader og træne effektivt overalt, så er det JEELIEs udstyr, du skal træne med. Et billigt redskab til et langt og godt liv.

Så god træning! Du kommer til at gøre noget rigtig godt for dig selv.

Back to blog